Strokenteelt 2020
Terug naar Onderzoek

Strokenteelt

Gepubliceerd op 8 februari 2024
Proefveld locatie Ebelsheerd / Oldambt
Start van het onderzoek 2019
Gewas Granen, Uien, Overige gewassen
Thema Bodembeheer, Klimaatadaptatie, Teeltsystemen, Vaste rijpaden

Op SPNA lcoatie Eblehsserd ligt sinds 2019-2020 een strokenteelt experiment, waarin de praktijk van strokenteelt wordt ervaring en wordt beproefd. Jaarlijks worden de ervaringen en geleerde lessen gedeeld middels een opgestelde rapportage. Daarnaast is het mogelijk om het strokenteelt-pilot te bezoeken op locatie.

Naast reguliere opbrengst- en ervaringsmonitoring, is er ook jaarlijks een monitoring geweest op vogel-aanwezigheid door de WUR promovendus Rik Waenink (https://www.wur.nl/nl/personen/rik-waenink.htm). Resultaten hiervan zijn beschikbaar en ook zichtbaar in de rapportage.

De beschikbare rapportage 2020-2023 is down te loaden in de downloadmodule rechts.

Gepubliceerd op 8 februari 2024
Proefveld locatieEbelsheerd / Oldambt
Start van het onderzoek2019
GewasGranen, Uien, Overige gewassen
ThemaBodembeheer, Klimaatadaptatie, Teeltsystemen, Vaste rijpaden

Het experiment vindt plaats op het biologische deel van het bedrijf, en wordt uitgevoerd via het rijpaden 3,2m systeem. Iedere strook heeft een breedte van 2 x 3,2m. De keuze voor de gewassen is gevallen op gras/klaver, pompoen, zomertarwe, sperziebonen, haver, erwten, wintertarwe en uien. 

In de eerste drie jaren van dit project werd de financiering van het project mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen. 

Sinds 2023 heeft het project geen externe financiële ondersteuning, en houdt SPNA het zelf in de been om te kunnen beproeven wat de mogelijkheden en uitdagingen zijn van het systeem op SPNA locatie Ebelsheerd.

Heeft u suggesties om dit project mogelijk te blijven maken?, en mogelijk een aanvulling te doen in de mogelijkheden van onderzoek?, zoek dan contact met ons!

Vragen, opmerkingen of suggesties bij het thema strokenteelt? Vul dan onderstaand formulier in

Verplicht veld
Verplicht veld
Verplicht veld
Optioneel veld