Actueel

Nieuwsbrief najaar 2023 is beschikbaar

De SPNA nieuwsbrief van najaar 2023 is beschikbaar!, lees hem via onderstaande download. Wilt u onze nieuwsbrief zelf in uw mailbox ontvangen als deze beschikbaar is?, mail dan naar: info@spna.nl .  

Lees het hele bericht

Jubileumboekje ter ere van 50-jarig bestaan van SPNA gepresenteerd

Op woensdag 27 september jl. is het jubileumboekje ter ere van het 50-jarig bestaan van SPNA gepresenteerd. Uit handen van de huidge voorzitter van de stichting, Aaltje Rispens, heeft mede-grondlegger Harm de Kroon het eerste exemplaar aangeboden gekregen, tijdens een speciale bijeenkomst op onze proefboerderij de Kollumerwaard.     

Lees het hele bericht

Opbrengst wintertarwerassen 2022-2023

Op 16 augustus 2023 is de rassenproef wintertarwe op de SPNA locatie Ebelsheerd geoogst. De omstandigheden tijdens het oogsten waren goed. Het gemiddelde vochtgehalte in de proef was 16,0%. De rassen zijn gezaaid op 8 oktober 2022 onder goede omstandigheden. De SPNA rassenproef wintertarwe wordt jaarlijks uitgevoerd op voorvrucht wintertarwe. Hier worden 2 herhalingen met ziektebestrijding en groeiregulatie en 2 herhalingen zonder ziektebestrijding en groeiregulatie uitgevoerd. De opbrengst in de proef lag op een matig niveau, de gemiddelde opbrengst in het onderzoek was 9,3 ton/ha zonder ziektebestrijding en 10,9 ton/ha met ziektebestrijding. Qua ziekteaantastingen kan er vermeld worden dat er aantastingen hebben plaatsgevonden van zowel gele als bruine roest, septoria en DTR gedurende het groeiseizoen. Ook was er aan het eind van het seizoen sprake van legering en schot in sommige rassen.

Lees het hele bericht

Opbrengst winterkoolzaadrassen 2022-2023

Op 22 augustus 2023 is de SPNA rassenproef winterkoolzaad op de SPNA locatie Ebelsheerd in Nieuw Beerta geoogst. De omstandigheden voor het oogsten waren op dat moment acceptabel, met een gemiddeld vochtgehalte van 5,8%. De oogst heeft dit jaar laat plaatsgevonden door een lang aanhoudende regenperiode, en daarmee natheid in het gewas. Dit jaar was de gemiddelde opbrengst 3,75 ton/ha. Het ras LG Ambassador had met 4,72 ton/ha de hoogste opbrengst in ton/ha. Ditzelfde ras had ook de hoogste olieopbrengst met 2,14 ton/ha, het ras LG Auckland hadden met 46,3% het hoogste oliepercentage.

Lees het hele bericht

Nieuwsbrief augustus 2023 beschikbaar

De SPNA nieuwsbrief van augustus 2023 is beschikbaar!, lees hem via onderstaande download. Wilt u onze nieuwsbrief zelf in uw mailbox ontvangen als deze beschikbaar is?, mail dan naar: info@spna.nl.  

Lees het hele bericht

Instapproeven najaar 2023/ 2023-2024 beschikbaar

Voor het najaar 2023 (en opvolgend teeltseizoen 2023-2024) zijn er naast de bekende instap- rassenproeven wintergerst, wintertarwe en koolzaad ook een tweetal instapproeven uitgeschreven welke bij SPNA worden gerealiseerd. 

Lees het hele bericht

Opbrengst wintergerstrassen 2022-2023

Op 7 juli 2023 is de rassenproef wintergerst op de SPNA locatie Ebelsheerd geoogst. De omstandigheden tijdens het oogsten waren gunstig. Het gemiddelde vochtgehalte in de proef was 14,4%. De proef is gezaaid op 8 oktober 2022 onder goede omstandigheden.

Lees het hele bericht

Programma kennisbijeenkomst 18 juli bekend

Het programma van de themabijeenkomst Aardappel op proefveldlocatie nabij Lauwerzijl op dinsdag 4 juli is bekend. Zie hieronder alle info:

Lees het hele bericht

 
 Oudere berichten