Home Actueel

Actueel

05.06.2010 - Proefbedrijf Ebelsheerd neemt nieuw lab in gebruik
Nieuw Beerta - Het SPNA-proefbedrijf Ebelsheerd in Nieuw Beerta liet gisteren het nieuwe laboratorium zien aan bezoekers. (05-06-2010 Agrarisch Dagblad)
26.05.10 - Gewassen teruggezet door kou
Het groeiseizoen starte perfect, totdat mei roet in het eten gooide: drie weken lang te koud. Maar over de opbrengsten is nog weinig te zeggen. (26.05.2010 Boerderij)
18.05.10 - Septoria-timer geeft juiste tijdstip voor bestrijding in tarwe
Nieuw Beerta - Bedrijfsleider Gerhardus Roseboom (rechts) van het SPNA proefbedrijf Ebelsheerd in het Groninger Nieuw-Beerta leest de Septoria-timer af met teeltadviseur Hindrik Jan Boven (links) van WPA-Robertus. (18.05.2010 Agrarisch Dagblad)

26.05 - Update precisiezaai Ebelsheerd
De proef met precisiezaai op SPNA locatie Ebelsheerd staat er goed bij. Eerder werd al gemeld dat de proef de winter goed had doorstaan. Op dit moment zijn er grote verschillen in de ontwikkeling van de verschillende zaaidichtheden en rassen. Op onderstaande foto’s zijn de verschillen zichtbaar tussen de rassen Claire en Tataros, waarbij de drie dichtheden weergegeven zijn.Het ras Claire is beter uitgestoeld dan Tataros. Dit is te zien aan de holle plekken die in de Tataros zichtbaar zijn. In het ras Claire zijn deze plekken duidelijk beter opgevuld. De objecten met 64 zaden per m2 zijn minder ver ontwikkeld dan de andere objecten.

 

 

24.04.10 - Proefboerderij Ebelsheerd is flexibeler na doorstart
Proefboerderij Ebelsheerd pakt allerlei onderzoeken op die geld opleveren voor de akkerbouwsector. Centraal in alle onderzoeken staat de bodem. "Kapot maken gaat een stuk sneller dan herstellen." (24.04.2010 Agrarisch Dagblad)

Pootaardappelacademie nieuwsbrief april 2010
“Alles draait om kennis. We kunnen bij de teelt nog veel verbeteren. Dat kan vooral door van elkaar te leren”, dat waren de woorden van een pootgoedteler in de voorbereiding op de start van de Pootaardappelacademie in november 2009. Er was veel animo voor deelname aan de Pootaardappelacademie. (nieuwbrief april pootaardappelacademie)

24.04.10 - Lab Ebelsheerd is bijna klaar
Vorig jaar nog sprak Ronald Bosch, wetenschappelijk onderzoeker van de Ebelsheerd uit dat zijn streven was om zo snel mogelijk een nieuw laboratorium te openen voor onderzoek. (Veldpost april 2010)
20.04.10 - Project laat verschillen tussen biologische aardappelrassen zien
Munnekezijl - Het pilotproject Organic Seeds van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) laat verschillen tussen biologische aardappelrassen goed zien. Dat zegt Douwe Werkman, projectmanager van de proefboerderij Kollumerwaard. (Agrarisch Dagblad dd. 20.04.2010)
14.04 - De eerste aardappelen de grond in
Op 14 april 2010 zijn de eerste aardappelen gepoot op de proefboerderij Kollumerwaard. De omstandigheden waaronder dit gebeurd waren zeer mooi. De structuur van de grond is goed. Op dit perceel worden biologische geteelde aardappelen verbouwd van het ras Biogold. De aardappelen hebben ruim twee maand voorgekiemd gestaan in de schuurkas. Dit om een voorsprong in de groei te creëren.

10.04.10 - Biomassakachel van proefboerderij verbrandt graan
De biomassakachel op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta brandt. De kachel werd dinsdagavond langzaam met tarwe als brandstof opgestart. De biomassakachel verwarmt de gebouwen van Ebelsheerd (10.04.2010 Nieuwe Oogst).

10.04.10 - Graandag in de volle breedte
Stichting Proefboerderij Noordelijke Akkerbouw (SPNA) en DLV Plant houden op 30 juni de Graandag 2010 op de proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta. De hele keten komt aanbod: van kwekers tot verwerking. Voor de dag bestaat landelijke belangstelling (10.04.2010 Nieuwe Oogst).

03.04.10 - Biomassakachel op Ebelsheerd
Op de proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta is onlangs een biomassakachel geïnstalleerd (030410).

16.03.10 - Tarwe centraal op demo juni
Bedrijfsleider Gerhardus Roseboom en projectmanager Jaap van 't Westeinde van de proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta blijven zich verbazen over de veerkracht van de wintertarwe (Maart 2010 Akker Magazine).
12.03.10 - Akkerbouwproefbedrijf onderzoekt verbranding biomassa
Bedrijfsleider Gerhardus Roseboom (achter) van proefbedrijf Ebelsheerd in Nieuw Beerta en Klaas Jan Wiersema van Hulst Innovatie installeren een biomassakachel op het proefbedrijf voor de akkerbouw. (12.03.2010 AGD.nl) (13.03.2010 Agrarisch Dagblad)
Biomassakachel op SPNA locatie Ebelsheerd
Op SPNA locatie Ebelsheerd is begonnen met de installatie van de biomassakachel. Deze kachel gaat het nieuwe laboratorium, kantoren en bedrijfsgebouwen verwarmen en zal tevens gebruikt worden voor het drogen van graan en het verwarmen van water voor de hogedrukspuit. De kachel wordt in maart nog in gebruik genomen. Naast het verwarmen van de gebouwen zal er met de kachel onderzoek uitgevoerd worden naar met name de verbranding van DON-tarwe, de uitstoot van de kachel, de as die geproduceerd wordt en verschillende verbrandingsproducten.

Biomassakachel aangekomen op Ebelsheerd
12.03.10 - Ebelsheerd brengt haver terug in Oldambt
NIEUW-BEERTA Een akker bij proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta is deze week ingezaaid met haver. Haver is een niet veel voorkomend gewas in het Oldambt. Het merendeel van de boeren in Oost-Groningen verbouwt wintertarwe. (11.03.2010 rtvnoord.nl)
Meer artikelen...